​​World Cup debuut in Salt Lake City | AronRomeijn.nl

World Cup debuut in Salt Lake City

Aron Romeijn kan zijn geluk niet op. Voor het eerst in zijn leven mag hij zich gaan meten met de grote mannen. De 26-jarige sprinter van RTC Noord (Friesland) gaat in Salt Lake City van start op de 500 meter. "Hier droom je van als schaatser."

In Calgary mocht hij als reserve alvast wennen aan het hoogte- en tijdsverschil. Hij had zich erop ingesteld dat hij niet hoefde te rijden. Mocht er iemand uitvallen, dan stond hij klaar om in te vallen. In Salt Lake is het echter een ander verhaal. Romeijn bereidt zich nu echt voor op een wedstrijd. "Dat voelt lekkerder, dan kun je er volledig voor gaan."

Het was ruim twee weken geleden dat Romeijn een telefoontje kreeg met de mededeling dat hij in Salt Lake City op de 500 meter zijn opwachting mag gaan maken. Als nummer zes van het NK hield hij er stiekem al een beetje rekening mee. Zeker omdat Team LottoNL-Jumbo voortijdig liet weten deze wedstrijd over te slaan. "Toen ik eenmaal de bevestiging had, was ik superblij! Ik belde meteen mijn familie op en die was ook erg blij. Mijn vriendin en moeder komen me aanmoedigen, de rest van de familie gaat alles thuis volgen."

Dat zal dan wel via de uitslagen moeten. Omdat Romeijn in de B-groep start, zal die wedstrijd niet rechtstreeks worden uitgezonden. "Mijn vader vroeg al of er een webcam in het stadion is die de wedstrijd uitzendt. Maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren", lacht Romeijn. "Dan moeten ze thuis maar de hele tijd op refresh drukken bij de uitslagen, ha!"

Beloning
Voor Romeijn is zijn deelname aan de World Cup een beloning van zijn onverwacht goede NK. Dat er een aantal rijders niet bij zijn in Amerika, interesseert hem weinig. "Zij maken een andere keuze, ik krijg een kans en die pak ik. Voor mij is het belangrijkste dat ik een goed NK heb gereden en dit is daar de beloning van. Natuurlijk was het nog mooier geweest als ik me op eigen kracht had geplaatst. Maar voor mezelf ik heb een enorme stap gemaakt en veel progressie geboekt."

Jarenlang heeft Romeijn hiervan gedroomd: schaatsen tegen de internationale top. Hij geniet er dan ook van als hij op de drukke trainingsuren samen met de wereldtoppers het ijs op mag. "Sommigen vinden het niet leuk als het zo druk is op het ijs. Je moet af en toe knokken voor je plekje, maar daar houd ik wel van. Ja, genieten doe ik absoluut!"

Toch is de in Ottoland geboren en getogen rijder niet alleen naar de Verenigde Staten gekomen om te genieten, hij wil zichzelf ook keer op keer verbeteren. "Ik ga voor twee PR’s. Ik reed op het afgelopen NK in Thialf al een persoonlijk record op de 500 meter, dan zou het op een snellere baan zeker moeten lukken. Een 34’er? Dat zou helemaal top zijn", straalt Romeijn, die als nieuweling zijn ogen uitkijkt in Salt Lake City.

In de Utah Olympic Oval komt hij weer eens wat (buitenlandse) generatiegenoten tegen waarmee hij een aantal jaren geleden bij de World Cups voor junioren om de medailles streed. "Ha, die mensen zijn blij verrast dat ik erbij ben. Ik hoor verder ook van heel veel mensen: 'Leuk man, tof dat je erbij bent!' Het wordt me wel gegund, dat doet me goed."

Vertrouwen
Romeijn is niet de enige rijder van RTC Noord die de reis van Calgary naar Salt Lake City heeft gemaakt. Ook Lotte van Beek en Sanne van der Schaar zullen in de VS een aanval doen op hun beste tijd ooit gereden. Het is opvallend hoe goed de ploeg onder leiding van Arjan Wolters en Henk Hospes presteert. Naast dit drietal maakten Helga Drost, Femke Beuling en Mayon Kuipers onlangs ook al hun opwachting bij een World Cup. "Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn met zijn allen. We hebben een hoog niveau, de sfeer is goed en iedereen tilt elkaar naar een nog hoger niveau."

In vergelijking met andere seizoenen is Romeijn een stuk stabieler geworden. Waar hij de voorgaande jaren af en toe goed kon zijn, is hij dat nu het gehele seizoen. Waar dat aan ligt? Romeijn noemt twee dingen. "Aan de manier van trainen en aan de manier waarop ik aan de start sta. Ik ben rustiger geworden en heb meer vertrouwen. De vorm is er."

Dat heeft voor een groot deel te maken met de overstap van Team Justlease.nl naar RTC Noord afgelopen zomer. Bij Justlease.nl bevond hij zich in een allroundteam en werd er op een hele andere manier getraind. Hoewel hij het daar enorm naar zijn zin heeft gehad, was het achteraf niet de juiste keus geweest. "Ik moest voor mezelf kiezen. Ik vond het heel belangrijk om sprinters om me heen te hebben en die heb ik inmiddels gevonden."

Bij zijn nieuwe ploeg werden er de eerste maanden veel meters gemaakt op het ijs. Dat had Romeijn nodig om weer snelheid op te doen. "Als je merkt dat je steeds makkelijker snelheid krijgt en vervolgens in de wedstrijden groeit, krijg je daar steeds meer vertrouwen van. In dat proces zit ik nu middenin. Het kan dus alleen nog maar beter worden."

Onbevangen
Na de World Cup in Salt Lake reist Romeijn terug naar Nederland, waar hij zich gaat voorbereiden op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT). Net als vier jaar geleden gaat hij er onbevangen in. "Ik heb niets te verliezen, heb ook nog geen lange staat van dienst", stelt de sprinter, die bij zijn eerste OKT twee PR’s reed.

"Over het algemeen blijk ik vrij goed te zijn in een olympisch jaar. Ik hoop dat ik die lijn kan doorzetten. Ik wil op het OKT de race van m'n leven rijden op de 500 meter en dan zien we wel wat het waard is", besluit Romeijn.

Door Rijcko Treep -